Resepi Bubur Jagung Madu Untuk Bayi Anda
BACA: Resepi Lepat Cendol Tak Payah Kukus
Kebiasaannya bayi akan diperkenalkan dengan bubur atau kanji yang dicampur bersama sayur untuk memberikan rasa dan khasiat untuk si bayi.
Bahan-bahannya
60gram dada ayam dimasak, dibuang tulang dan kulit
30gram jagung manis
125ml stok ayam
30ml susu ibu
20ml madu
10gram bawang besar dicincang halus
Cara-caranya
1. Rebus bawang besar dengan stok ayam sehingga bawang lembut.
2. Seterusnya masukkan jagung, tutup tudung periuk dan reneh selama 15 minit atau jagung menjadi lembut.
3. Setelah itu teruskan mereneh selama dua hingga 3 minit.
4. Masukkan ayam dan rebus sehingga semuanya masak.
5. Tutup api dapur dan gunakan pengisar makanan untuk kisar kesemua bubur bersama madu sehingga teksturnya halus.
6. Sejukkan seketika dan masukkan sedikit susu ibu dan siap untuk diberikan kepada bayi anda.
Selamat mencuba!
kredit:vitdaily
EmoticonEmoticon